Az alázatosság leckéje

Egy kis történelemlecke:)

Maria és Mario Montessori éppen Indiában voltak, amikor kitört a II. Világháború. Pechjükre Olaszország és Nagy-Britannia ellentétes oldalon álltak, így, mint ellenséges nemzet tagjai, ők sem menekülhettek a kényszerintézkedések elől: Maria nem hagyhatta el lakhelyét, Mario pedig internálótáborba került. Szerencsénkre Maria már akkor is világhírű volt, Indiában pedig rengeteg követője akadt, így  tovább dolgozhatott (bár Mario 1940. augusztus 31-ig internálótáborban volt, a brit kormány épp Maria születésnapján engedte szabadon, “születésnapi ajándékként”), később képezhettek tanárokat, sőt Kodaikanalban még iskolát is működtethettek.

Képtalálat a következőre: „Maria Montessori india”

Maria Montessori az iskola teraszán (forrás: GreenMeadowsMontessori)

Az indiai tartózkodás különösen az általános iskolai “tananyagra” volt hatással, a “kozmikus nevelés” kiteljesedése (a Csodálatos Leckék születése) erre az időszakra tehető.

A legenda szerint ekkoriban történt az is, hogy egy indiai kisfiú némileg lesajnálóan nyilatkozott az európaiakról, akiknek a civilizációja hihetetlenül rövid a 10.000 éves indiai történelemhez képest, ezért neki (a fiúnak) nincs is mit tanulnia egy nyugatitól.

Dr. Montessori egy ideig gondolkozott a megfelelő válaszon, majd felkeresett egy helyi takácsot, rendelt “valamit”, majd – amikor elkészült az új eszköz – magához hívta a fiút és az osztálytársait. A leírások szerint a fekete, textíliának látszó  “valamit” két tanárnő vitte két biciklin, egy farúdra erősítve, Maria és a gyerekek pedig sétáltak mögöttük, figyelve, ahogy lassan letekeredik. A két tanárnő egy szót sem szólt, Maria sem beszélt sokat, leginkább csak annyit felelt a gyerekek “Mi ez? Mi ez?” kérdéseire, hogy “Figyelj és várj!”, vagy esetleg egyszer-egyszer mondott valamit (Pl. kb. 70 méternél: itt alakult ki a Föld kérge, aztán jópár méterrel később: itt vulkánok működtek a felszínen és így tovább.)

A “valami” egy 300 méter hosszú fekete szalag volt (kb. 50 cm széles), a végén egy nagyon keskeny fehér csíkkal. Amire a 300 méter letekeredett Madras utcáin, az eleje már elveszett a házak között. És ekkor, amikor már kezükben volt a fehér csík, szólalt meg Maria: “Ez a fehér csík itt az emberiség teljes története, a teljes idő, amióta emberek élnek a Földön. Hasonlítsd össze a fekete szalaggal, ami pedig a Föld története!”

Ha van mély benyomást keltő Montessori lecke, hát ez biztosan az!

A fekete szalag (long black strip) a mai napig fontos része a kozmikus nevelésnek. Vagy az Első Csodálatos Lecke után, vagy a Második és a Harmadik Csodálatos Lecke között szokták elmesélni, képzése és albuma válogatja. (Magam részéről a második verziót preferálom, valahogy úgy tűnik logikusnak.)

(Forrás: MontessoriServices)

Ma már általában rövidebb szalagot használnak (30 méter, persze ez is elég látványos). Miért 300 (30) méter? Mert Maria idejében még az volt a tudományos álláspont, hogy a Föld 3 milliárd éves (így arányos). Ma 4,5 milliárdnál tartunk, de a szalag hossza nem változott – ha arányosítani akarja valaki, vegye rövidebbre a fehér csíkot (vagy mostanában pirosát), de valójában a lényeg nem a 100%-os tudományos pontosságon van, hanem a benyomásokon és a képzelőerő felkeltésén (mint a legtöbb Montessori általános iskolai leckénél 🙂 ) .

A leckét a szabadban célszerű megtartani. Az általános álláspont az, hogy jelen esetben is a “kevesebb beszéd a több”, ezt saját tapasztalatból is alá tudom támasztani. Amikor először megmutattam a gyerekeknek, csak annyit mondtam, hogy “várj és figyelj” és bár csak harminc méteres a szalagunk, már nagyon kíváncsiak voltak a végére 🙂

És egy záró megjegyzés a végére: bár a fekete látványos szín, ha nincs 30 méter fekete anyagotok otthon, de esetleg van másik, ne érezzétek megkötve a kezeteket! A mi “fekete szalagunk” aranyszínű és abból a pontosan 30 méternyi dekoranyagból van, ami megmaradt az esküvőnkről és jó ideig nem tudtam, mit is kezdjek vele:) (és igen, ideje elkezdeni a lombseprést a kertben :)).

IMG_20181005_114902.jpg

 

Források, ahol utánanézhettek, bár javarészt saját kútfőből írtam:

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

<span>%d</span> blogger ezt szereti: